Hokkerup Dyreklinik

Hvad fejler min hund?

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

Sygdomme der begynder med bogstav M.

 

Malabsorption/Maldigestion. Nedsat optagelse af næringsstoffer, vitaminer og mineraler som følge af funktionsforstyrrelse og utilstrækkelig fordøjelse i tyndtarmen. Er mere et symptom end en diagnose. Find årsagen til malabsorptionen. Tænk for eksempel på forkert mavesyre, bugspytkirtel funktionsforstyrrelse, sukkersyge, leverlidelser, kræft og kroniske forgiftninger.

Mastitis. Se yverbetændelse.

Mavedrejning. Akut ofte dødeligt forløbende sygdom især hos de større racer. Hunden spiler kraftig op bag ribbenene og har store smerter. Den forsøger at brække sig, savler og stønner evt. besværet åndedræt evt. med åben mund. Senere i stadiet shock og død. Hurtig behandling er nødvendig. Forsøg at føre en slange ned gennem spiserøret og ned i maven for at tage trykket. Bedøv evt. hunden. Lykkes dette ikke overvej operation eller aflivning. NB! Hunden må ikke lide. Operation kræver absolut tilstedeværelse af en specialist. Forebygges ved mindre portioner foder, der så til gengæld gives oftere.

Mavekatar. Sejt slim og skum brækkes op eventuelt blandet med galde (gulligt). Appetitløshed. Forøget tørst. Kan skyldes mange ting. Lige fra fremmedlegemer og stress over forgiftninger til infektioner. Faste i et døgn. Derefter blødt foder i nogle dage. Evt. en “penicillin” behandling. For eksempel Amoxicillin 375 mg tabletter. To tabletter daglig i 4 til 10 dage. Ved fremmedlegemer er hundens almenbefindende som regel ikke forstyrret. Det er det til gengæld ved forgiftninger og infektioner.

Maveudvidelse. Begyndende bugfylde lige bag ribbenene. Hunden går og brækker sig. Er tilstanden alvorlig er brækning umulig. Se under mavedrejning. Hunden savler, stønner og har tiltagende åndenød. Før en slange (sonde) ned i mavesækken og tøm overskud af luftproduktionen ud. Det er især CO2 der dannes.

Medicin. Medicin fås både som håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin. Medicin til eget og din hunds brug kan oftest uden problemer tages over diverse landegrænser. Men hvad skal jeg have med. Først skal du gøre dig dine overvejelser om hvad du/din hund kan komme ud for. Det kan være ganske forskelligt. Diarre medicin og medicin mod betændelse er dog altid godt at have med. Du skal også overveje om der er mulighed for dyrlægehjælp der hvor du agter at tage hen. Jeg har lavet et lille forslag til en medicin kasse. Den har været brugt af mange forskellige myndigheder og deres tjenestehunde. Det er jo ofte lang fra alt dette der skal bruges men det er godt at have som oversigt.

Medicinæsken kan du se i bogen: Hund Kend Din Krop



Meningitis. Diagnosen er svær. Forandret væsen. Tænk på rabies (se hundegalskab). Behandling er en specialist opgave. Overvej aflivning. Vær meget forsigtig og samvittighedsfuld i omgangen med hunden, idet der er risiko for at lidelsen SMITTER!

Metritis. Se livmoderbetændelse.

Mider. Små parasitter, der ikke eller kun svagt kan ses med det blotte øje. Farven er som regel transparent (gennemsigtig) eller let gullig. De mest gængse former er pelsmider, hårsækmider og skabmider. Endvidere findes der hos hunde, som er yngre end 1½ år, øremider. Miderne ligner alle hinanden mere eller mindre bortset fra hårsækmiderne, der ser specielle ud. De ligner nærmest små cigarer. De andre mider ligner rigtige små dyr og kan ses med et lille mikroskop (10 x forstørrelse) eller en lup. Der er i DEL 1 en tegning af både alm. mider (pelsmiden) og hårsækmider. Øremider behandles med Dixanthogen® olie 5 %. Dette indhældes grundigt i den unge hunds øre 1 gang dagligt i 5 dage. Ved øremideangreb ses voldsom kløe i ørerne og masser af brune og sorte skorper. Pelsmider, hårsækmider og skabmider giver alle kløe og eksem. Pelsmider mindste symptomer, skabmider de værste symptomer. NB! Pelsmiderne (Cheyletiella sp.) kan gå på mennesker og kan give en voldsom kløe og ubehag i huden. Behandlingen af miderne er generelt den samme, lige meget hvilken mide det drejer sig om. Vask i Sebacil® 1 gang ugentlig i for eksempel 3 uger og giv en injektion af inj. Ivomec®. Dosis er 1 ml pr 33 kg hund. NB! Ikke alle hunderacer tåler Ivomec®. Alternativt kan inj. Dectomax ® Vet anvendes. Dosis som Ivomec ® Vet.

Morbus cordis/ Dårligt hjerte. Se under hjertefejl.

Mundbetændelse. Nedsat til ophørt ædelyst. Savlen. Ækel lugt fra munden. Ved inspektion af mundhulen ses evt. tandsten, rådne tænder, betændelse, tandkødsbetændelse (mørkerødt tandkød) eller belægninger i munden eller på tungen. Blødt foder, surmælksprodukter og penicillin. Giv en kombination af penicillin og Metronidazol®. Et forslag er almindelig penicillin (se dette) og Metronidazol® tabletter styrke 500 mg og der gives ½ tablet 2 gange dagligt i 15 til 30 dage.

Muskelrheuma. Kaldes også idiopatisk myositis. Idiopatisk betyder ukendt årsag. Optræder oftest hos de store racer om end sjældent. Uspecifikke muskelsmerter. Stiv gang evt. halthed. Feber. Tiltagende muskelsvind. Afmagring. En blodprøve viser forhøjet ASAT og CPK værdier. Behandles med kortison over længere tid, uger til måneder (se kortisonbehandling), smertestillende og en penicillinbehandling. Penicillinbehandlingen gives fordi årsagen er ukendt og muligvis infektiøs.

Musegift. Se under rottegift.

 

 

Tilbage til toppen

Tilbage til forsiden

Tilbage til forrige side

 

 

 

 

Copyright © 1997-2008 Bille Ruwald. Please respect the work I put into this.